AEHT Cornet Trophy 2023: Contactdag voor de deelnemers van hotel- en toerismescholen

Door Luk Lemmens op 7 februari 2023

10 Belgische hotel- en toerismescholen nemen deel aan de 11de editie van ‘AEHT Cornet Trophy’. Dinsdag 7 februari kwamen de deelnemers samen bij hoofdsponsor Brouwerij Palm - De Hoorn & Rodenbach in Steenhuffel. Tijdens deze contactdag hebben de studenten inspiratiesessies en workshops gevolgd als voorbereiding op de nationale wedstrijd die dit jaar op 2 en 3 maart in PIVA plaatsvindt.

‘AEHT Cornet Trophy’ is een wedstrijd voor Belgische hotel- en toerismescholen en is de preselectie voor de Europese AEHT-wedstrijd en conferentie in Vilnius Litouwen in het najaar van 2023. Daar waar de Europese AEHT-wedstrijd 11 disciplines telt, beperkt AEHT Cornet Trophy zich tot 4 disciplines: Culinary Art, Restaurant Service, Pastry en Tourist Destination. Tien hotelscholen - aangesloten bij AEHT - hebben zich ingeschreven voor de ‘AEHT Cornet Trophy 2023’ in PIVA.

Studentenwedstrijd met de steun van Viki Geunes, Brouwerij Palm en VLAM

In 2011 engageerde Brouwerij Palm - De Hoorn & Rodenbach zich om haar schouders onder het Belgisch AEHT project te steken. Tijdens de contactdag organiseerde Palm een workshop bier tappen en serveren voor de deelnemers alsook een inspiratiesessie ‘Beer & Cheese pairing’ samen met Frederic Van Tricht. "Voor Brouwerij Palm & De Hoorn en Rodenbach is de ondersteuning van AEHT een educatief én maatschappelijk project. De brouwerij stelt zich onder meer als objectief studenten met een horecaopleiding de kans te bieden hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen, zo maken jonge professionelen kennis met de rijke Belgische Biercultuur. Niet voor niets zijn productkennis, Beer & Food Pairing en serveerkunde van bier verplichte onderdelen binnen de wedstrijd.” volgens Peter Buelens PR & Communication manager van Brouwerij Palm - De Hoorn & Rodenbach.

Voor partner VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, is de wedstrijd een prachtig initiatief om getalenteerde, toekomstige professionals te inspireren rond al het lokale lekkers dat Vlaanderen te bieden heeft. Op de contactdag zorgde VLAM/Lekker van bij ons voor inspiratiesessies in de categorie Culinary Art met Luc De Laet (varkensrug) en Filip Seghers & Pedro Rappé (tongschar).

“Deze studenten zijn onze toekomstige chefs”, steekt Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, enthousiast van wal. “We vinden het dan ook erg belangrijk dat zij via de Vlaamse horecaopleidingen vakkennis meekrijgen over lokale voeding. Je kan immers nooit te jong zijn om te ontdekken hoeveel zorg en passie er in Vlaanderen geïnvesteerd wordt in producten van bij ons, van op het veld tot op het bord. Jaarrond werken we naar horeca via onze website www.lekkervanbijons-horeca.be. Ons partnership van deze wedstrijd geeft daarnaast de kans om in de diepte te inspireren en te informeren”, besluit Filip Fontaine.

Sinds vorig jaar is driesterren chef Viki Geunes (Zilte***) trotse peter van de AEHT Cornet Trophy. Viki Geunes: “In Vlaanderen mogen we terecht trots zijn op onze lokale producten van topkwaliteit én uiteraard ook op onze bieren. Belgische producten zijn van wereldklasse. Veel mensen vinden die kwaliteit vanzelfsprekend, maar dat is ze zeker niet. Ook dat bier over een rijker aroma- en smakenspectrum dan wijn beschikt waarmee je gerechten kan combineren, is nog te weinig bekend. Daarom verdient dit initiatief mijn steun, tevens wil ik de studenten met mijn peterschap inspireren en motiveren in hun beroepskeuze.” 

Inspiratiesessies met lekkers van bij ons

Tijdens de contactdag kregen de leerlingen workshops en inspiratiesessies met lokale producten, een essentieel onderdeel van de Cornet Trophy.

De nationale wedstrijd telt vier disciplines. Partners van AEHT Cornet Trophy organiseerden workshops in deze disciplines met tips, inspiratie en theoretische info voor de deelnemers:

Restaurant Service: een workshop bier tappen en serveren en een inspiratiesessie ‘Beer & Cheese pairing’ door Palm en Kaasaffineurs Van Tricht
Culinary Art: inspiratiesessies van VLAM/Lekker van bij ons met Luc De Laet (ribstuk van een varken) en Filip Seghers & Pedro Rappé (tongschar)
Pastry: inspiratiesessies over vegan pastry door Dré Eversteijn van Debic en over zuivelvrije en WholeFruit chocolade met Christa Muyldermans van Callebaut
Tourist Destination: infosessies door Vincent Nijs, strateeg van Toerisme Vlaanderen, en Gaston Maes van Provincie Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is