Cursisten éénjarig traject Hotelbedrijf – kok en kelner snellen horeca te hulp

Door Luk Lemmens op 2 juli 2021

Tijdens de lockdowns zochten veel personeelsleden naar andere banen of bijbaantjes en gooiden de koksmuts en schort definitief over de haag. Werkgevers in de horecasector zitten met de handen in de haren. CVO Vitant schiet hen te hulp met het éénjarig traject Hotelbedrijf – kok en kelner, een 100% praktijkgerichte opleiding van één jaar. Veertien cursisten hebben na drie periodes van tien lesweken een stage van vier weken afgerond. Ze begonnen hun traject als absolute beginners en stromen nu uit als volleerd kok en kelner.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: “We streven ernaar dat onze cursisten de competenties verwerven die hen op de arbeidsmarkt de wind in de zeilen geven. Daarbij spelen we ook in op de behoeften van de arbeidsmarkt, waarmee we eigenlijk ook in de kaart spelen van onze cursisten. Want maar liefst tien horecajobs voor keuken- en zaalpersoneel staan op de lijst van knelpuntberoepen. Met het eenjarig traject hotelbedrijf bieden we daar een antwoord op door het inrichten van een praktijkgerichte opleiding waarbij het aantal uren praktijk ongeveer overeenstemt met het aantal praktijkuren in drie jaar voltijds dagonderwijs. In deze tijd is het heel welkom voor de horecasector dat we op een recordtijd gemotiveerde werknemers kunnen vormen.”

Adjunct-directeur Dirk De Wilde licht toe: “Het echte werk begint pas wanneer ze hier afstuderen. Dan trekken ze het werkveld in om hun eigen plaats te zoeken. Overal leren ze bij en pikken ze dingen op van andere chefs. De leerkrachten hebben hen alvast veel goede tips en tricks meegegeven, maar ook passie voor het vak is belangrijk en doorslaggevend. Al ben ik er zeker van dat alle cursisten van dit jaar gepassioneerd zijn. Dit voorbereidingsjaar is intens. Het is veel kennis en praktijk in één jaar. Als je dat doorstaat, betekent dat dat je gemotiveerd bent. Hierna moeten ze alles toepassen wat ze geleerd hebben om zichzelf te kunnen bewijzen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is