Provinciale scholen vieren gedichtendag

Door Luk Lemmens op 31 januari 2019

Naar intussen jaarlijkse traditie wordt op donderdag 31 januari de gedichtendag georganiseerd. Ook de provinciale scholen nemen deel en werken met leerkrachten en leerlingen een dag rond gedichten. 
In ons provinciaal onderwijs doen onze leerlingen waardevolle praktijkervaring op. Het is knap hoe zowel de leerlingen als leerkrachten erin slagen om de dichtkunst uit een ivoren toren te halen en te vertalen naar hun dagelijkse realiteit. Dichtkunst in de praktijk kan je zeggen!” meldt een enthousiaste gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs.

In avAnt waren ze de afgelopen we(e)k(en) in een poëtische bui. Er werden gedichten en/of haiku’s geschreven, geïllustreerd, voorgedragen en opgehangen.

PITO Stabroek zet naast de leerlingen ook in op de dichtkunst van hun leerkrachten. De leerlingen werken rond het thema “Vrijheid”, beluisteren “Freedom” van Pharrell Williams, creëren een woordwolk of mentimeter, schrijven hier een alinea mee en beelden in een foto uit wat “vrijheid” voor hen betekent. Deze foto’s worden in de school uitgehangen. De leerkrachten schrijven op origamivogels hun interpretatie van “vrijheid”. Deze origamivogels worden opgehangen. In de leraarskamer kunnen de leraars met letterkoekjes “spelen met letters en woorden”.

In PIVA ontpopt de gedichtendag zich volgende week tot een heuse gedichtenweek. Er is een gedichtenwedstrijd per graad. De gedichten hebben betrekking op de afdeling van de leerlingen (bakkerij, slagerij, hotel en toerisme). Leerkrachten worden aangespoord om hun les te starten met een gedicht of om een paar motiverende dichtregels te maken om bovenaan testen te plaatsen. Per afdeling zijn er nog specifieke acties, zoals de menu’s freeflow poëtisch omschrijven (hotel), gebakjes/cupcakes met gedichtjes in chocolade (bakkerij), het ophangen van gedichten in de slagerijwinkel en het creëren van postkaarten en airline-enveloppes met gedichten (toerisme). Deze laatste verschijnen in slingervorm in de school of in de klas.

Ook in PTS Boom zetten de leerlingen-dichters hun beste beentjes voor. De leerlingen van de 2de graad BSO creëren tijdens PAV een gedicht en dragen dit voor. Ook de leerlingen van de 2de graad TSO werken momenteel in de lessen rond gedichten.

PTS Mechelen houdt dan weer een echte poëziewedstrijd. Leerlingen schrijven een eigen verzonnen gedicht van maximum 14 regels rond “Vrijheid”. Een jury van 15 leraars selecteert per graad de meest in het oog springende gedichten. Deze worden opgehangen op alle deuren.

In het provinciehuis tenslotte start de deputatie en het personeel donderdag 31 januari met enkele gedichten. Tussen 8.30 uur en 9.30 uur kan iedereen zijn favoriete gedicht voorlezen in de personeelsrefter tijdens een gezellig ontbijt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is