Uniek “naamloos jaar” ter voorbereiding op het hoger onderwijs

Door Luk Lemmens op 6 september 2019

Sinds dit schooljaar richt avAnt Provinciaal Onderwijs een 7de jaar naamloos in, een schakeljaar naar het hoger onderwijs. Wie slaagt in het zesde of zevende leerjaar BSO en zich wil voorbereiden op het hoger onderwijs, kan terecht in deze richting. Tijdens dit aanvullend jaar verwerken de leerlingen leerstof op een meer abstract niveau. Na dit schakeljaar moet de student het niveau van de TSO-eindtermen behalen voor o.a. talen, wiskunde en wetenschappen. Wie slaagt in dit leerjaar verhoogt zijn slaagkansen in het hoger onderwijs op bachelorniveau.

“avAnt is één van de zeven scholen in Vlaanderen die een dergelijk schakeljaar aanbieden”, licht gedeputeerde voor Onderwijs Luk Lemmens toe, tevens voorzitter van het POV. Bij avAnt schreven maar liefst dertien leerlingen zich in voor deze nieuwe richting. Zes leerlingen volgden al eerder een traject bij avAnt en de andere zeven leerlingen kozen bewust voor avAnt om deze richting te kunnen volgen.

Alle leerlingen volgden eerder een BSO-richting, gaande van Verzorging, Kantoor, Organisatiehulp, Verkoop, Automechanica of Haarzorg. De leerlingen die zich inschreven voor dit schakeljaar willen graag verder studeren. Ze zijn gemotiveerd, hebben ambitie en vertonen een grote bereidheid om er hard voor te werken. In de klas noemden de leerlingen deze richting “een extra kans om hun droom waar te maken”.

“Met de oprichting van het nieuwe schakeljaar helpt avAnt de beroepsleerlingen die willen verder studeren hun slaagkansen in het hoger onderwijs te verhogen. Beroepsleerlingen zijn nu vaak onvoldoende voorbereid op het hoger onderwijs. Een beroepsrichting is immers vooral arbeidsmarktgericht”, verduidelijkt gedeputeerde Luk Lemmens. De praktische, concrete aanpak in het BSO wordt daarom omgezet in een meer theoretische en abstracte benadering, nodig om hoger onderwijs te kunnen volgen. “avAnt verbindt, heeft ambitie en is toekomstgericht”, stelt directeur Marleen Vermoesen. “We willen onze leerlingen helpen hun ambitie te realiseren en hopen met de oprichting van dit aanvullend jaar hun slaagkansen in het hoger onderwijs te vergroten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is