Het renovatieproject van de theorievleugel omvat meer dan 4000m² aan vloeroppervlakte, verdeeld over 4 verdiepingen. “De beschikbare oppervlakte van het gebouw werd heringedeeld en geoptimaliseerd, waardoor er nu meer leslokalen zijn dan vroeger. De bestaande gangen die enkel voor circulatie werden gebruikt, worden voortaan op verschillende plaatsen mee als klaslokaal of als polyvalente ruimte gebruikt. Hiermee wordt de toekomstige visie op ons onderwijs ruimtelijk vertaald. Zo kunnen leerkrachten nu makkelijker co-teachen en leerlingen in kleine groepjes samenwerken”, geeft gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen mee.

Helemaal bovenaan in het gebouw vind je de Sky Suite waar de opleiding Toerisme vaak terug te vinden zal zijn. Tot slot is ook de sporthal, die we delen met derden, vernieuwd. In totaal een investering van meer dan drie miljoen euro.

Originele elementen en nieuwe technologie smelten samen in industriële look

Naast de nodige bouwkundige werken werden ook de technische installaties waaronder ventilatie, elektra en sanitair gemoderniseerd. Ook de didactische uitrusting kreeg een flinke upgrade. Elk lokaal werd voorzien van nieuwe Clevertouch-borden, een investering van maar liefst € 75.000. 

"Net als bij de renovatie van de keukens, hebben we ook bij de theorieblok gezocht naar de meest duurzame oplossingen voor deze campus. Het moderniseren van onze onderwijsfaciliteiten tot kwalitatieve en innovatieve gebouwen, inspireert onze leerlingen en bevordert moderne vormen van lesgeven, zoals co-teaching”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens.

 

In de afwerking vind je een mix van materialen; veel van de originele elementen zijn bewaard gebleven, zoals de betonnen ribbenplafonds. Dit geeft het geheel een industriële en moderne look. Tegelijkertijd werd er dankzij de keuze van kleuren (voor vloer en schilderwerken) en behoud van retro-tegeltjes toch gezorgd voor een warme sfeer.

De grote polyvalente zaal kreeg een warme oranje vloer en aangepast meubilair. Hier kunnen leerlingen tussen twee lessen door bij hun leerkrachten terecht of samenwerken aan projecten. De voorkeur ging naar warme materialen (hout) en zachte kleuren.

High in the sky

Op de vierde verdieping vinden we het nieuwe toerismelokaal, de Sky Suite. “PIVA is bij het brede publiek vooral gekend als voedingsschool, maar de school heeft ook een sterke opleiding toerisme. Met een brede basisvorming van talen, bestemmingen, cultuur en specifieke kennis over de toerismesector zijn onze alumni klaar om de wereld te ontdekken.” zegt Ann Liekens, leerkracht Toerisme.

Zij is heel enthousiast over het nieuwe vaklokaal: “Onze Sky Suite op de vierde verdieping is ruim en licht. Ik heb veel goesting om er les te geven. Om het de bezoekers van de opendeurdag makkelijker te maken, zakken we 20 april af naar de polyvalente ruimte op de eerste verdieping, een uitstekend lokaal om het vakantiesalon in te richten met de leerlingen van 6 toerisme.”

PIVA Sporthal

Sporten met aandacht voor akoestiek

Als laatste werd ook de sporthal vernieuwd. Er kwam een nieuwe sportvloer, de ramen werden vervangen door energiezuinige exemplaren, het binnen schrijnwerk werd vernieuwd en alles werd geschilderd. Daarnaast was er ook extra aandacht voor het plaatsen van akoestische panelen.

Dankzij de verbetering van de akoestiek zal ook de vaste huurder – blindensport Vlaanderen – de sporthal nóg beter kunnen gebruiken dan voordien. Zij rekenen immers op geluid om hun sport te beoefenen, zoals bijvoorbeeld ballen met belletjes voor slechtzienden.