“Met deze richting verbreedt avAnt nogmaals haar aanbod aan opleidingen binnen de onderwijswereld. Al meer dan een decennium lang biedt avAnt het zevende specialisatiejaar veiligheidsberoepen én een zevende Se-n-Se (Secundair na Secundair) Integrale Veiligheid aan. Deze expertise zetten we nu in binnen de specialisatie-opleiding ‘Defensie en Veiligheid’, waarmee we een antwoord bieden op de nood aan geschoold personeel in de sector”, verduidelijkt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs. “Het provinciaal onderwijs stemt haar aanbod gericht af op de noden van de arbeidsmarkt, waarbij we streven naar een win-win voor eerst en vooral de toekomstperspectieven van onze leerlingen en ook de noden van werkgevers in de provincie Antwerpen en daarbuiten.” Elk jaar zoekt men binnen de veiligheidssector naar 4.000 gemotiveerde kandidaten.

“Met avAnt kunnen we bogen op een jarenlange ervaring die onze leerkrachten graag binnen deze nieuwe opleiding delen. Zij zullen daarbij niet enkel lesgeven maar de leerlingen ook coachen binnen en buiten de klasmuren. Daarnaast werken onze leerkrachten samen met gastsprekers en lesgevers uit het werkveld”, licht directeur Joke Van Craen toe. “Op deze manier kunnen de leerlingen met de juiste begeleiding vertrouwd raken met de politiekazerne, de legerbasis, de luchthaven, de brandweerkazerne, de gevangenis, … en via een combinatie van lesinstructie en praktijk klaargestoomd worden om nadien de arbeidsmarkt te betreden of een vervolgopleiding te volgen.”

Deze nieuwe opleiding “Defensie en Veiligheid” kwam er op initiatief van Defensie. “Jongeren zullen op het einde van deze opleiding met kennis van zaken een keuze kunnen maken. Defensie hoopt hiermee veel belangstelling op te wekken bij de jongeren. Uiteraard zullen leerlingen alle opgedane kennis goed kunnen gebruiken in alle veiligheidsberoepen, ook buiten Defensie dus”, vult Commandant Guillaume Van Eylen aan, projectofficier voor de oprichting van de studierichting Defensie & Veiligheid binnen Defensie. “De samenwerking die er al was met avAnt bij de organisatie van meerdere informatiesessies en sportdagen in omliggende kwartieren, zullen we via de opleiding nog verder kunnen uitbouwen.”