Ontdek onbekende pareltjes met de wandelingen in het gebied van Groen Kruis

Door Luk Lemmens op 29 juni 2021

In de Antwerpse districten Ekeren, Merksem en Deurne en de gemeenten Schoten, Wijnegem en Wommelgem vind je groenzones en beboste gebieden, goed voor 35km² groene stadsrand, die van elkaar gescheiden worden door bebouwing en verharding. “De provincie Antwerpen is daarom van start gegaan met het gebiedsprogramma Groen Kruis om deze groenzones zoveel mogelijk met elkaar te verbinden en de open ruimtes te behouden en te versterken”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het gebiedsprogramma Groen Kruis. Hoog tijd om iedereen kennis te laten maken met deze minder gekende pareltjes aan de hand van zeven wandelingen.

Onder coördinatie van de provincie Antwerpen, denken de betrokken gemeenten en districten, Regionaal Landschap de Voorkempen, Agentschap Natuur en Bos en Departement Omgeving samen na over ecologische, recreatieve en blauwe verbindingen en ingrepen in de zone van Groen Kruis om het gebied te laten uitgroeien tot een groene corridor. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van groene verbindingen zoals parken, ecotunnels, houtkanten. Maar ook de opwaardering van oppervlaktewateren en een verbetering van de waterkwaliteit van vijvers of poelen horen er bij.

Wandelingen

“Een andere belangrijke verbinding is de recreatieve verbinding. Samen met GruunRant werkten we een zevental wandelingen uit binnen het gebied van Groen Kruis. We hopen hiermee mensen warm te maken voor deze groene stadsrand met al bekendere gebieden zoals de Oude Landen en het Rivierenhof, maar ook met minder gekende groengebieden in de noordoostelijke rand van Antwerpen”, vult gedeputeerde Luk Lemmens aan. “En in deze coronatijd blijft wandelen nog steeds een topper. Dus een nieuw gebied ontdekken aan de hand van wandelingen tussen 8 en 18 kilometer is dan mooi meegenomen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is