Provincie Antwerpen schenkt 20.000 euro aan humanitaire hulp in Syrië en Turkije

Door Luk Lemmens op 12 februari 2023

Op maandag 6 februari werden grote delen van Syrië en Turkije getroffen door zware aardbevingen. De materiële schade is enorm en het aantal menselijke slachtoffers blijft oplopen. De deputatie van provincie Antwerpen beslist daarom om 20.000 euro aan noodhulp te schenken aan Rode Kruis-Internationaal. Als steunbetuiging aan de getroffenen worden alle vlaggen aan het provinciehuis voorzien van een rouwlint.

Het Rode Kruis zal de middelen aanwenden voor directe humanitaire hulp aan de slachtoffers. Volgens het Rode Kruis is financiële hulp momenteel nog de meest efficiënte manier om slachtoffers in Turkije en Syrië te helpen. De deputatie van de provincie Antwerpen beantwoordt nu die urgente vraag met deze schenking van 20.000 euro.

Met de financiële hulp zullen lokale hulpacties ondersteund worden, afgestemd op de laatste acute noden in de specifieke gebieden. De Turkse Rode Halve Maan en de Syrische Rode Halve Maan – de lokale takken van het Rode Kruis – zijn al van bij aanvang van de ramp ter plaatse en bieden er de meest acute hulp: van reddingsoperaties in de getroffen gebieden, over het verlenen van medische hulp tot het voorzien van huisvesting voor de slachtoffers die geen onderdak meer hebben. De slachtoffers hebben nu nood aan efficiënte, gecoördineerde en doelgerichte hulp, waaraan de provincie Antwerpen haar steentje bijdraagt.

Woordvoerder van de deputatie en gedeputeerde van Mondiaal Beleid Luk Lemmens licht de schenking toe: “Met het mondiaal beleid schrijft de provincie Antwerpen zich ook in voor een verhaal van solidariteit met volkeren in nood. Hoewel we geen rechtstreekse hulp kunnen verlenen, bieden we ondersteuning aan humanitaire hulp door ervaren noodhulporganisaties zoals het Rode Kruis, wiens hulp voor de slachtoffers een verschil op leven en dood kan maken. Zo schonken we vorig jaar nog €20.000 aan het Consortium 12-12 dat humanitaire hulp organiseerde voor Oekraïense vluchtelingen. We hopen dat we met deze steun mensen in hun uur van nood bij kunnen staan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is