Met Every Collection Hides Another Collection toont de Provincie Antwerpen haar kunstcollectie in al haar verscheidenheid aan een breed publiek. Tussen vijftig palen van vijf meter hoog bieden hangrekken, vitrines en legplanken ruimte voor presentaties. De mobiele en aanpasbare constructie uit gerecycleerd hout is een verrassend maar passend element in het gebouw. Bezoekers kunnen langs en doorheen de installatie wandelen en de werken vanuit verschillende perspectieven bekijken. Regelmatig zijn er andere stukken uit de kunstcollectie te zien. Periodiek ligt de focus op een specifieke kunstenaar of thema.

Bekroond met prestigieuze prijs voor kunst in de publieke ruimte

In oktober 2021 ontving de provincie Antwerpen de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap in de categorie ‘Kunst in Opdracht’ voor de integratie van kunst in het provinciehuis.

“De kunstcollectie van de provincie Antwerpen kwam de voorbije 50 jaar tot stand en telt ongeveer 2 200 werken. Toen de plannen ontstonden om een nieuw provinciehuis te bouwen, werd ook meteen nagedacht over de provinciale kunstcollectie. Die had tot dan een eerder verborgen leven geleid in gangen, kantoren en vergaderzalen van het vorige provinciehuis”, licht gedeputeerde Luk Lemmens toe. “De locatie van de installatie, in het publiek toegankelijke deel van het nieuwe provinciehuis, is dan ook bewust gekozen. De collectie op een relevante manier tonen, inzetten en reactiveren was het uitgangspunt. Het welslagen van het project stimuleert de provincie om voort te werken aan het beheer, de uitbreiding en de ontsluiting van de kunstcollectie.”