De huidige speelplaats van Sint-Ludgardis is al groen, maar met het nieuwe ontwerp komt er 500 vierkante meter extra groene ruimte bij. Dit wordt aangevuld met streekeigen planten, een speelheuvel en duurzame houten infrastructuur. Zo’n 700 leerlingen ontdekten maandag hoe hun nieuwe speelplaats er in het volgend schooljaar zal uitzien. In de zomervakantie starten de werken. Gedeputeerde Luk Lemmens looft de initiatieven van de school: “Door les te krijgen in en over de natuur, leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn. Het is dan ook fijn om te zien hoe de school zich ten volle daarvoor inzet.”

Dankzij ‘Groene Oases’ ontving de school financiële en praktische steun van de provincie Antwerpen. Sint-Ludgardis kreeg € 24.000 voor hun Grote Groene Oase. Regionaal Landschap de Voorkempen begeleidde de school intensief bij het vertalen van hun wensen in een ontwerpplan en het aansturen van aannemers. Daarnaast zamelde het oudercomité met acties zoals een kerstmarkt en een tombola nog eens € 50.000 in. In totaal kost het project ongeveer € 90.000. 

Les in het groen

Als openluchtschool zet Sint-Ludgardis volop in op buitenlessen en beweging in de natuur voor hun meer dan 700 leerlingen. De leerlingenraad presenteerde het project in alle klassen en verzamelde vele ideeën.

Directrice Anouck Verstraeten is enthousiast: “Deze extra vergroening past perfect bij onze visie. We stellen gezondheid en buiten bewegen centraal, en binnenkort doen we dat nog meer in het groen.” Gedeputeerde Luk Lemmens voegt toe: “We zijn vanuit de provincie heel enthousiast over Groene Oases. Onderzoek toont keer op keer aan hoeveel voordelen spelen en opgroeien in het groen biedt. Sint-Ludgardis volgt deze visie al lang.”

Een lange pier in de lucht

De plannen voor de speelplaats van Sint-Ludgardis zijn ambitieus. Als openluchtschool kiezen ze voor vier buitenklassen. Daarnaast komen er verschillende speelaanleidingen en een lange heuvelstructuur met een zitarena en uitkijkpier op ruim twee meter hoogte. De huidige bomen krijgen meer wortelruimte en er komt een centrale winterlinde die zal uitgroeien tot ware toekomstboom voor schaduw. Heggen zullen de buitenklassen beter omlijsten.