Winnaar Erfgoedprijs 2021

Door Luk Lemmens op 27 november 2021

De provincie Antwerpen lanceerde in 2021 opnieuw een oproep voor de jaarlijkse erfgoedprijs, met focus op Onroerend Erfgoed.. De Private Stichting Nationaal & Gewestelijk Maritiem Patrimonium (MPM) wint de erfgoedprijs 2021 voor hun project rond de Mijnenveger M477  ”Oudenaarde” en het lichtschip “West-Hinder III”. De dienst Archeologie & Monumentenzorg Stad Antwerpen en de Kerkfabriek Sint-Hubertus uit Herselt zijn laureaat. De winnaar krijgt € 10.000 en twee laureaten worden beloond met elk € 5.000

Het onroerend erfgoed in onze provincie kan duidelijk rekenen op geëngageerde liefhebbers. Hoewel de publiekswerking het voorbije anderhalf jaar op een laag pitje stond, hielden vele vrijwilligers en actoren de aandacht voor ons erfgoed levendig. Vijf genomineerden dongen mee voor het erepodium van drie projecten.

 

Winnaar Erfgoedprijs 2021: Private Stichting Nationaal & Gewestelijk Maritiem Patrimonium (MPM) 

Deze private stichting werd in 2018 in het leven geroepen om ons varend erfgoed onder de aandacht te brengen. Hun eerste projecten zijn het lichtschip West-Hinder III en de mijnenveger M477 Oudenaarde. Doelstelling is niet enkel de restauratie en het beheer, maar vooral ook het openstellen voor het publiek en het ontsluiten van de kennis over deze schepen. De jury waardeert dan ook de brede integrale kijk op de zaak, waar zowel de juiste professionele contacten werden gelegd als een sterke vrijwilligerswerking aan de basis ligt. De aandacht voor diverse publiekswerking, mondelinge geschiedenis, het papieren archief en de digitalisering, is lovenswaardig. De toekomstgerichte samenwerking met de hogere Zeevaartschool om de jongere generaties te bereiken, is bijzonder.  

Luk Lemmens, gedeputeerde: “De Stichting Nationaal & Gewestelijk Maritiem Patrimonium voorkomt niet enkel verder verlies van ons varend erfgoed, het varend erfgoed krijgt een tweede leven. Het gerestaureerde en mooi ontsloten varend erfgoed wordt een belangrijke troef aan de oevers van de Schelde, waar het hopelijk een mooie toekomst krijgt bij de herwaardering van de droogdokkensite.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is