Zwijndrecht sluit aan op fietsostrade F4 Antwerpen-Gent

Door Luk Lemmens op 4 oktober 2018

Via het Fietsfonds subsidieerde de provincie Antwerpen de aansluiting van een onderdeel van de fietsostrade F4 in Zwijndrecht. Deze fietsostrade zal in de toekomst Antwerpen met Gent, via Sint-Niklaas, verbinden.

De gemeente Zwijndrecht legde de verbinding tussen de Parmastraat en Heidestraat aan. Dit maakt onderdeel uit van de fietsostrade F4 Antwerpen-Gent. Momenteel is deze fietsostrade al befietsbaar tussen Destelbergen en Beveren-Waas. Op Oost-Vlaams grondgebied werkt men dit najaar het sluitstuk af dat rechtstreeks aansluit op dit project ter hoogte van de Parmastraat”, kadert gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens het project.

In het kader van het woon-werkverkeer maar ook voor de vele middelbare scholieren uit Zwijndrecht die in Beveren school lopen, biedt dit 3 meter brede fietspad een snel en veilig alternatief. Het fietspad ligt grotendeels naast de spoorlijn Antwerpen-Gent”, aldus André Van de Vijver, burgemeester van Zwijndrecht. “Voor de aanleg moest de gemeente heel wat gronden verwerven. Dit gebeurde steeds in overleg met de eigenaars waardoor dit project redelijk wat tijd in beslag nam.”

Subsidie Fietsfonds

De gemeente Zwijndrecht deed een beroep op het Fietsfonds voor de aanleg van deze ontbrekende schakel. Het krijgt hiervoor maximum 640 000 euro subsidie waarvan zowel de provincie Antwerpen als de Vlaamse overheid 50% bekostigen. 

Fase 2

De aanleg van dit 1,5 kilometer lange fietspad is slechts de eerste fase van het wegwerken van de ontbrekende delen op de fietsostrade F4. De tweede fase betreft de realisatie van de fietsostrade F4 vanaf de Heidestraat tot aan de werken van het onderliggend wegennet Oosterweel, waar de verbinding met de FR10 de fietsring rond Antwerpen, wordt gerealiseerd. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is